Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Thursday, June 1, 2017

#

June , please be nice to me! #27

Image result for Allah trials tumblr




Assalammualaikum , sedar tak sedar dah masuk bulan Jun dah isn't? Allahu...sungguh pantas masa berlalu. Kita sebagai hamba Allah tak pernah lari dari melakukan kesilapan. Memang betul. Cuma, cuba kita renungkan sepanjang 5 bulan pada tahun ni kita hidup di muka bumi Allah ini. Adakah kita benar-benar ingin berubah and move on? Maksud Syara, kalau ada yang pernah melukakan..menyakiti...meninggalkan...menghina...dan sebagainya tu kita cuba untuk maafkan. Cuba. Memang mudah untuk disebut perkataan tu. Tapi, hati kita remuknya hanya DIA yang mengetahui. Allah...bantulah aku bila aku jatuh...rebah...dan dah tak semangat nak teruskan kehidupan di muka bumi ini lagi. Tolong. Bantu aku untuk bangun Ya Allah...help me to forget all those pains...help me to change...Here comes June..perjalanan yang harus kita tempuhi...our next journey. Know that Allah takkan biarkan kau sendiri...Mungkin Allah jauhkan kau daripada seseorang bersebab.Sakit memang sakit. Tabahlah wahai hati! Kau mesti kuat dan, demi Allah kau kena kuat! 😃




Image result for Allah trials tumblr

#27 kata-kata semangat untuk readers! Hopefully kita terus cekal berhadapan dengan ujian dan dugaan yang akan datang ameen.....💖

1. Tak ada bahagia di masa lalu. Yang ada cumalah keindahan dalam kenangan yang takkan berulang lagi. Move on.
2. Kehilangan adalah untuk menemukan. Bila kita kehilangan sesuatu inshaallah Tuhan akan menemukan kita dengan yang lebih baik. Redha.
3. Yang terlepas dari kita itu mungkin bukan yang terbaik. Kerana yang terbaik itu tak boleh diganti. Terima kehilangan inshaallah akan ada yang lebih baik berganti. Sabar.
4. There's no undo button in life. We can only learn, so we can change to be better.
5. We can't take back what we've done. We can't undo the past, cause the future keeps coming at us. We can only move forward.
6. Keep the past in the past. Move on. Learn from it, from our mistakes. What's done is done, and the future is our to choose now, for better or worse.
7. Fight for the right cause. For the right person. Or else you gonna get hurt.
8. People can fail us. So don't depend on them too much.
9. We hurt. We break. We bleed. But sometimes, going through all of that will make ourselves right. And change us to be better. So keep going. Don't give up.
10. Just because things go wrong, it doesn't mean we can't fix it. It's on us to take everything that wrong, and make it go right. It's on us to try.
11. Our regret and frustration can rot us from the inside, if we decide to let it. Don't let that happen to you.
12. We can start over. Every day, we get second chances to become better. We can decide. It's never too late to change.
13. We can leave our past behind or we can learn from it.
14. No one wants to be left out in the loneliness, rejected and alone. That's why you have Allah. He always listen to you. So make a du'a.
15. You can't be scared of what's next. Have faith that Allah will give you what is best. If you get hurt, you don't have to go through it alone.
16. Think before you act or you will get into trouble.
17. Memories, no matter how painful it is, it is our most valuable possessions. Learn from it. They made us who we are.
18. Nobody is perfect or complete. That's why we need Allah. That's why we need to build up good relation with people.
19. Yang berlalu tak berulang, tapi tak semestinya kita tak boleh dapatkan yang lebih baik di masa hadapan. Masa kita memang singkat, tapi dalam masa yang singkat itu inshaallah kita boleh buat sesuatu yang baik dan bermakna.
20. Berikan masa pada doa dan takdir. Seduka mana pun kita, bahagia akan hadir juga - jika hati dan iman tetap berpaut pada-Nya.
21. Kadang-kadang tempat yang baik untuk memulakan sesuatu yang baru adalah pada penghujung / pengakhiran sesuatu. Tapi tak ramai yang nampak perkara tu, sebaliknya masih cuba membaiki perkara yang dah berlalu, yang dah tak boleh diubah.
22. Yang terbaik itu dalam rahsia Allah. Maka minta pada DIA, bukan merayu pada manusia.
23. Accept who you are. Accept your mistake. Then inshaAllah you'll be better.
24. We have to accept everything, either good or bad, either smile or tears, either happiness or sorrow. Why? Because there's lesson in everything.
25. Kadang Allah menjarakkan kita daripada orang tertentu, supaya kita tak terluka lebih dalam. Jangan bersedih kalau ditinggalkan, diabaikan, dijauhi. Kerana Allah tak pernah meninggalkan kita, tak pernah mengabaikan kita, tak pernah menjauhi kita. Carilah DIA, cuma DIA.
26. Time heals. And ending could be a good place to start something new.
27. Save your heart and yourself for yourself.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Allah tak sayang aku pun...:'( dia uji aku sampai macam ni sekali...

Image result for Allah trials tumblr

Image result for Allah trials tumblr

Allahu...maafkan kami hambamu Ya Allah


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kenapa aku diuji sebegini tidak seperti manusia lain yang hidup mereka gembira?
Image result for Allah trials tumblr

Image result for Allah trials tumblr


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Allah ada sebut...


Related image

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Dia tinggalkan aku...kenapa?!! :'(

Image result for Allah trials tumblr

Related image

Biarlah manusia pergi..biar...janji Allah SWT tu tak pernah jauh daripada kau..Bukankah kau diuji sekarang? Maknanya apa? Maknanya dia sentiasa ada untuk kau...SubhanaAllah sayangnya Allah pada kita bukan? 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Maka bersyukurlah :D

Image result for Allah trials tumblr


Image result for Allah trials tumblr

June, please be nice to me let's learn more to be a better muslims ahead! 📖 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

I'm about to buy this one book called "Suamiku Dajjal" uishhhh bunyi macam seram je kan? Astaghfirullah Ya Allah buku apa yang kau nak baca ni Syaraaaaaa ish ish ish... Eh....sabar sabar tengok dulu apa kata pembaca yang dah beli buku ni! :)





SINOPSIS
Sebuah novel yang mengisahkan tentang seorang perempuan yang bernama Safia, yang terlalu inginkan pasangannya seorang ustaz. Hal ini kerana dia terlalu banyak tengok drama-drama dan baca lambakan novel jiwang yang mengisahkan tentang cinta lalu dia pun keawang-awangan untuk ada jalan cerita yang sama.
.
Tetapi, takdir tetap takdir dan ianya tetap akan hadir. Ditakdirkan dia bernikah dengan seorang lelaki yang berkopiah dan tidak pernah lepas kopiah sel
ama dia kenal dengan lelaki itu 2 bulan lepas. Dia expect perfection daripada lelaki itu.
.
Rupa-rupanya; si kopiah itu ada masa silam yang sangat teruk sehinggakan bila Safia tahu tentangnya, dia kata; “KAU DAJJAL! KAU JANGAN HADIR DALAM HIDUP AKU LAGI!”
.
Adam; dia tahu dia Adam yang ada banyak jahiliah. Kerana apa yang Safia baru terima daripada whatsapp yang entah daripada siapa itu hanyalah 1 per 100000 dosa & jahiliah yang dia pernah buat. Isterinya terus marah dan mahu lari dari rumah.
.
Adam tenang, tidak mahu emosi. Adam teruskan bacaan Quran. Dia sedang membaca surah Furqan dengan tartil. Kebetulan, Adam singgah bacaan di muka surat terakhir surah itu. Dalam surah Furqan, ada 3 dosa yang ditekankan pada muka surat terakhir; dosa syirik, membunuh & berzina.
.
Beberapa air matanya jatuh setitis demi setitis atas lembaran Quran yang mulia itu. Berdegup kencang jantungnya seiring dengan denyutan penyesalan & taubatnya.
.
Bila dia tengah lihat isteri yang baru dinikahinya itu sungguh-sungguh mahu tinggalkannya, packing barang mahu keluar rumah, makin dia teresak-esak menangis kerana isterinya tidak tahu lagi 3 serangkai dosa yang telah dia lakukan dahulu. Kalau baru tahu dosa yang bagi dia kecik dan simple itu pun respond sebegini, kalau tahu yang lain entah macam mana.
.
Tetapi dia tahu, dia sudah cuba berhijrah tinggal jahiliah tetapi tidak boleh dengan sekali taubat terus jadi malaikat. Dan lagi sakit bila orang masih judge dirinya yang dulu. Apatah lagi yang judge & tak percaya dia itu isterinya yang dia cinta.
.

Okay..Syara akan share satu blogger website ni yang menceritakan kesuluruhan cerita dalam buku SD tadi..
>>>Book Review<<< (dia cerita dalam English tau)

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Simply means lah kan, buku ni tajuk dia begitu kerana nak describe suami dia tu waktu zaman jahiliah dia lah..haaa begitu. Buku ni by Aiman Banna kalau tak kenal boleh search sahaja sebab setahu Syara he's quite familiar now dengan Budak Tomato and Muharikah heheheee 3 orang ni favorite author Syara! heeee~! I already got buku Muharikah yang " Kanvas Muharikah " tu memang worth beli tau! Sangat terkesan baca dan menitis air mata...eh eh? Haha dia macam buku motivation tau! Muharikah ni seorang doktor!

Image result for muharikah buku

InshaAllah ada masa lain Syara akan buat book review walaupun, setakat ini Syara tengok ramai dah orang buat book review tentang buku ini huhuhu...
-----------------------------------------------------------------------------------------------


Diikutkan nak beli 2 tapi, tak ada rezeki Syara untuk beli buku ini sebab dah habis stock huhu tapi, dah ada jual kat luar dah ehehehe!


Image result for buku world budak tomato

World ? Ehhhh Budak Tomato? YUP!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ini sedikit nukilan dia dalam buku tersebut!

Related image
best kan?! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Related image

Ini pun buku daripada dia...wahhhh haha dia ni pun doktor macam Muharikah..and a blogger too! But, dia dah jarang update blog maybe busy kan? But dia active Twitter! :) so, boleh tengok Twitter dia untuk sebarang update.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

That's all from me for today ! ♥

Yang Benar,
Syara Nur Qistina ☺


Segala yang baik datangnya daripada Allah dan yang kurang atau tidak baik itu daripada diri saya sendiri. 

11 comments:

  1. I love that 8 and 18. Kita tak payah bergantung pada orang lain yg mungkin akan jadi pemusnah kita. Tak ada orang yg baik sangat dlm dunia ni. Nobody perfect.

    But... i was wondering who is Budak Tomato? I will check the link. Tq Syara

    ReplyDelete
    Replies
    1. a blogger, a doctor and an author! xD Oh you're most welcome ! Do check it out

      Delete
  2. Sekejap je dah Jun kan..
    Nice sharing sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup masa pantas berlalu sebab tu lah kena sentiasa hargai masa yang ada :)

      Delete
  3. rasa macam baru ja awal tahun!! novel tu macam best ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha yeah! Akak pulak rasa macam baru semalam je masuk form 1 but, tanpa disedari next year SPM ^^

      Delete
  4. sekejap je masa berlalu sekarang kan?

    btw, buku suamiku dajjal tu nampak best tapi kenapa cover buku dia hodoh sangat? hahaha
    #yesIjudgeabookbyitscover

    ReplyDelete
  5. hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun. Alhamdullilah masih diberi peluang untuk bernafas lagi. Semoga hari hari akan datang berlalu dengan indah dan bermakna. diberi kebahgiaan dan dijauhkan dari segala bala dan bencana. amin

    ReplyDelete
  6. @NurulRasya Yeshhh sekejap sangat..haha tu kena tanya author dia sendiri Aiman Banna xD
    @FarhanahAfiqah Boleh order online je kalau nak sebab setakat ni takdok jual kat luar lagi huhu
    @AmiraSyukrina Amin...InshaAllah :)

    ReplyDelete
  7. ohh..novel baru ya suamiku dajjal..dik beli dah ke?

    ReplyDelete

Most viewed!

Otaku :)

Once an otaku, forever an otaku!